Portal Zaupajte.si uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska (Jatpack modul anonimno spremlja osnovno statistiko uporabe portala Zaupajte.si). Piškotke uporablja tudi program Akismet, ki preprečuje “slamo” torej neželjeno vsebino in različne napade zlobnežev, ki želijo onesposobiti spletišče. Te informacije in funkcionalnost so za Zaupajte.si pomembne zato uporabnikom predlagamo, da z namestitvijo piškotkov soglašajo. Soglasje lahko dajo ob prvem obisku portala ali kasneje, svojo odločitev pa lahko za posamezne piškotke kadarkoli spremenijo ob naslednjem obisku portala.

Zaupajte.si ne posreduje piškotkov zunanjim ponudnikom storitev za kakršnekoli druge namene in jih ne uporablja za prikazovanje reklamnih sporočil. Če kliknete na gumb “Sprejemam”, pomeni, da nastavitev piškotkov sprejemate. V kolikor se s pogoji uporabe piškotov ne strinjate, bo lahko spremenjeno delovanje nekaterih spletnih strani ali se bo celo onemogočila uporaba posameznih storitev.

Zakonodaja:

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.

Kaj je piškotek?

Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi.