Enostavno do dodatnega zaslužka – ODD izvajalci

V dveh letih delovanja portala Zaupajte.si ugotavljamo sledeče:

Vse preveč komplicirana uporaba vrednotnic in skrajno nedomišljen sistem je rezultiral upad ODD-jev, vsaj tistih, ki bi jih na trgu najbolj potrebovali. Posledica je, da je upadlo število oglaševalcev, saj za nekaj ur popoldanskega dela ne bo nihče plačeval precnjenih vrednotnic in še dodatneg adavka na zaslužek. Kazni za delo na črno pa so jasne. Tudi preko 700 evrov za posameznika. Namesto, da bi popoldansko (malo delo) do skrajnosti poenostavili, saj je njegova vloga ravno v temu, da si ljudje lahko plačajo položnice, da se kakšna malenkost kupi otrokom, skratka da si sami pomagamo, ko je mesec finančno ne iziide.

Praktično vsi vemo, da so vrednotnice in obstoječa zakonska ureditev neustrezna in predvsem predraga. Posledica? Verjetno še več dela na črna, brez računov in še kaj. Nekateri pa enostavno obupajo in se teg ane gredo več. Čeprav vemo, da je vse več starejših, ki bi tovrstno pomoč potrebovali, vse več je gospodinjstev, ki ne zmorejo vsega sami. Da ne govorimo o manjših opravil okoli hiše, likanja, pranja oken, sprehajanja kužkov, izdelava drobnih predmetov, otroških oblačil in podobno. Vsi bi lahko solidno zaslužili, vključno z državo. Zato javno objavljamo naš predlog, ki ga bo Ministrstvo za delo in družino ter enake možnosti ob prvem popravku, upajmo, upoštevalo.

1.) namesto nedomišljenih vrednotnic se uvede za ODD mesečni pavšal za primer poškodbe pri delu (podbno se plačuje mesečno 5 evrov za primer kratkotrajnega dela). S tem so vsi izvajalci ODD socialno zavarovani za primer nesreče pri delu, kar ni slabo.

2.) Računi se izdajajo preko blokov ali tudi preko FURS-a ob opravljenem delu. Važno je, da je račun izdan.

3.) Na vsake 6 mesecev se prijavi na FURS promet in FURS obračuna 4% davka na prihodke. To je podobno kot pri pavšalistih, ki ne prijavljajo stroškov, temveč samo prihodke. Tako se lahko pavšal obračuna tudi pri ODD-jih.

4.) Na 6 mesecev ima ODD lahko prometa (računov) do maksimalno 4000 evrov.

5.) Dodatno: na AJPES-u se pri seznamu izvajalcev ODD doda fotografija izvajalca in omogoči da se natisne izkaznica izvajalca ODD. To pomeni, da ima vsak izvajalcev natisnjeno izkaznico s fotografijo, imenom, priimkom, kontaktnim podatkom (e-mail, telefon) in številko ODD. Tako izkaznico si vsak lahko natisne brezplačno vsak sam. S tem bi pomembno prispevali k zaupanju strank v izvajalce ODD.

Primer: če nekdo zasluži v enem letu recimo 4000 evrov (kar pomeni nekaj več kot 300 evrov/mesec), bi plačal:

 

a) 60 evrov/leto za zavarovanje nesreče pri delu

b)  160 evrov za pavašalno odmero davka (4% od 4000 evrov prihodkov)

Skupaj 220 evrov.